A transz-zsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, melyek molekulái tartalmaznak szénatomok között átellenes (transz) kettős kötéseket.
Transzzsírok alapvetően kétféle módon keletkezhetnek, egyrészt
mesterségesen, a növényi olajok részleges hidrogénezése vagy az olajok
finomítása során, másrészt természetes úton, a kérődző állatok
anyagcseréje során
A kutatások a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel,kedvezőtlenül befolyásolja a koleszterin-egyensúlyt.
Számos országban szabályozzák a maximálisan az élelmiszerbe kerülhető transz-zsírsav mennyiségét.[2]
Az Egészségügyi Világszervezet 1%-ban határozza meg az elfogyasztott
transzzsírok maximális értékét, ez azt jelenti, hogy a napi
energiabevitel maximum 1%-a származhat transzzsírokból, nemzetközi
táplálkozási ajánlások ennél magasabb szintet, az energiabevitel maximum 2%-t javasolják.
Magyarországon ez eddig nem volt szabályozva. Pozitív változás.
2014. januárjában lép hatályba a transzzsírsavak 2 %-os arányát tartalmazó rendelet.
Jelenleg a hidrogénezett növényi olajokat főként a sütőipar, a cukrászat, valamint a csokoládé étbevonat készítői használnak. A zsírok olvadáspontját
is megemeli, így lehet előállítani szobahőmérsékleten félig szilárd
állagú olajszármazékokat. Bár ezek előnyös tulajdonságok, nem szabad
elfeledkezni a fogyasztó egészségére gyakorolt káros hatásokról.
Az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a
transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az
érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. Pados Gyula
belgyógyász főorvos, táplálkozási szakember korábban arról beszélt, hogy
például a '90-es években még mindenki "zászlóvivője" volt a margarinfogyasztásnak,
de később kiderült, a margaringyártás technológiai folyamata okozta a
magas, mintegy 10 százalékos transzzsírsav-tartalmat. Azóta a
technológiai változott, és a Magyarországon forgalomban lévő margarinok
majdnem transzzsírsav-mentesek.
Lista a kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek transz-zsírsav tartalmáról:
http://www.oeti.hu/download/tfa.pdf
Addig is nézzük meg mit adunk gyermekeinknek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése