A HAJDINA
A keserűfűfélék családjába tartozik, mégis inkább a gabonafélékhez hasonlítják búzához hasonlóan fogyasztható lisztje miatt.
Nagyszerű vitaminforrás a B vitaminok közül a B1, B2,B3,B6,B9 az E vitamin. Élettani hatása nagyszerű az antioxidáns hatású flavonoidok és rutin tartalma miatt. A rutin (P vitamin) a kapilláris vérzések a sugárterápia okozta egészségkárosodás ellenszere, alkalmazzák magas vérnyomás ellen mint gyógynövényt. Magas rosttartalma miatt kiválóan hat a bélrendszerre székrekedés és egyéb vastagbél betegségek esetén.
Használják candida fertőzéseknél és a lisztérzékenyeknek kitűnő a lisztje.
Alkalmas gyógyétrend kialakítására magas kéntartalmú aminosavai révén a máj elzsírosodása ellen.Ásványi anyagaiban gazdag:réz, foszfor, kálium magnézium, kalcium, rutin, jód,mangán szelén,króm, fluorid, szilícium,molibdén, titán, nikkel, vas,kobalt, cink.
A hajdinát nevezik pohánkának,tatárkának kruppának.
Szélsőségesebb diétával 7 napi hajdinaétrend alkalmas 6-8 kg leadására.
Mint minden diétát maximum 10 napig szabad alkalmazni egy folyamatban. 2 hónap pihenőidő után lehet újra.
Leírom a diéta lényegét ám megjegyzem, a szélsőséges egyoldalú diéta helyett a hajdinánál is lehet fokozatosan fogyni, ha beépítjük étrendünkbe és betartjuk a korábban említett szabályokat.
A diéta:
A hajdinát kása formájában fogyasztjuk a 7 nap alatt.
Előző este be kell áztatni a hajdinát és másnap megfőzni 2 szeres mennyiségű vízzel.Hamar megfő, ha mielőtt teljesen megfő elzárjuk alatta a tüzet és pároljuk fedő alatt még jobb lesz. Van natúr és pirított hajdina. Ebben a diétában inkább a natúr változatot alkalmazzuk.
Adhatunk hozzá szójaszószt, szezámmagot, tökmagot és búza csirát.
Naponta együnk belőle négyszer, ötször.
A 7 nap alatt ihatunk a másfél liter vízhez, 2-3 dl natúr joghurtot.
Gyümölcsből csak 1 almát együnk hozzá naponta.
A fruktóz pótlására 1 kiskanál méz is megengedett minden nap.
Lefekvés előtt 4 órával már ne együnk hajdinát sem.
Mindenképpen ajánlott a mozgás, különösen a megereszkedő bőr eltüntetésére.
Fontos!
Tartani kell 1-2 nap felvezető, és 1-2 nap levezető napot. Ami azt jelenti,hogy építsük be az étkezésünkbe a hajdinát, és ne együnk édességet, zsíros fűszeres ételeket ezeken a napokon sem.
Hajdina ételek a mindennapokra:
Keverhetjük köretnek rizzsel, barna rizzsel, ügyelve a különböző főzőidőre.
Ezen az oldalon találunk egészséges ételeket a hajdinával és más gabonafélékkel.
http://teller.hu/200gTermekek_hajdina.htm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése